Kompozit Nedir ?
‘Kompozit nedir?’ sorusunun cevabı olarak verebileceğimiz en doğru açıklama en az iki farklı malzemenin birleşerek oluşan yeni malzemeye denmektedir.
Tek başına kullanışlı ve uygun olmayan birbiri içerisinde çözünmeyen malzemeleri kullanım alanlarına uygun bir şekilde hazırlayarak ortaya çıkarılan yeni ve üstün niteliklere sahip olan malzemeye kompozit denmektedir.
Kompozit ürünler ve kompozit ürün alternatifleri matris malzemeler ve takviye malzemeler içeriğinde bulunan polimer, metal, metal alaşımlı ve seramik esaslı malzemeler ya da çelik, karbür, aramid ve naylon gibi içerikler sayesinde üst düzey kalite ile ortaya çıkarılıyor.

Kompozit nedir diye araştırma yapacak olursak birbirinin zayıf yönlerini tamamlayarak daha güçlü ve yeni üstün özelliklere sahip olan malzemeyi meydana getirecektir.
Birbirinden farklı nitelikleri barındıran kimyasal ve fiziksel ya da biyolojik özelliklere sahip olan iki ya da ikiden daha fazla malzemeyi bir araya getirerek hazırlanan ve ortaya çıkan kompozit malzemeler eritme, kaynatma ya da işlem sonrası bir araya getirilerek eşsiz üstün niteliklere sahip hale dönüştürülür.
Kompozit Ne İşe Yarar ?
Kompozit malzeme tek başına kullanılması tercih edildiği zaman çok daha az sağlamlığı bulunan malzeme çeşitlerin, birbirleri ile birleştirilmesi sonucunda ortaya çıkan daha sağlam ve daha dirençli bir malzeme elde etmektir. Bu birleştirme ile sağlam olmasının yanı sıra hafiflik, esneklik ve maliyet unsurları da oldukça dikkat edici oluyor. Kompozit malzeme çeşitleri matris malzemeye göre ve takviye edici malzemeye göre iki sınıfa ayrılır.
- Matris Malzemeye Göre Kompozit Malzeme Alternatifleri
Ana malzemeleri metal ve alaşımlı metaller olarak bilinmektedir. Bu yönteme göre seramik, polimer ya da metal malzemeler oluşturulabilir. Bu sayede malzemeye çeşitli özellikleri meydana getirebilir. Bu özelliklerden bazıları ise aşınmaya, yüksek sıcaklığa, gerilmeye ve kırılmaya daha çok dayanıklı olmalarıdır. Ayrıca elektrik iletkenliği açısından yalıtkan bir özelliğe sahip olabilirler. Matris malzemeye göre kompozit malzemelere örnek olarak polimer, metal ve metal alaşımlı, seramik esaslı malzemeler gösterilebilir.

- Takviye Edici Malzemeye Göre Kompozit Malzeme Alternatifleri
Kompozit malzemeler içerisine takviye edici malzeme çeşitleri eklenerek elde edilir. Bu maddeler elyaf takviyeli kompozitler, parçacık takviyeli kompozitler, tabakalı kompozitler ya da kurma kompozitler olarak birden fazla gruplara ayrılır. Genel olarak kullanım amacı tercih edilen malzemenin fiyatını düşürmektir. Takviye edici malzeme çeşitlerine göre kompozit malzemelere örnek olarak çelik, karbür, aramid ya da naylon gösterilebilir.
Kompozit Malzemeler Nerelerde ve Hangi Alanlarda Kullanılmaktadır ?
Kompozit malzemeler sayesinde, oluşturulan ya da meydana getirilen yeni malzemelere çeşitli özellikler kazandırılırken, bu malzemeler birçok alanda ve birçok sektörde kullanılır. Uzun ömürlü, dayanıklı ve işlevsel olması sayesinde sanayinin ve bilimin her dalında tercih edilir.
- Uzay Teknolojisi ve Havacılık Uçakların türbin kanatlarında, kompresör kanatları, gövde, iç donanım ve helikopter parçalarında tercih edilir.
- İnşaat Sektörü Ses ve ısı yalıtımında, soğuk hava depolarında, inşaat kalıplarında, otobüs duraklarında kullanılır.
- Otomotiv Sektörü Dikiz aynaları, cam sileceği, otomobil gösterge paneli, otomobil kaportası, pedallar, filtre kutusu, hava giriş manifoldu ve otomobil yan gövde iskeletinde kullanılır.
- Ulaşım Sektörü Traktör kaporta ve kabininde, oturma biriminde, gösterge paneli, bagaj parçalarında, havalandırma kanatlarında, konteyner tabanında, teleferik ve trenlerde tercih edilir.
- Sağlık Sektörü Ortopedide kırık kemik onarımında bağlantı sistemi olarak, diş dolgusu malzemelerinde, diş köprüsü tedavilerinde kullanılır.
Fiberko firmamız uzman ekipleri tarafından profesyonel şekilde üretilen kompozit malzemeler kaliteli bir şekilde sizlere sunulmaktadır. Dilediğiniz ebat ve renklerde özel olarak üretilen kompozit malzemeler istediğiniz adrese teslim edilmektedir. Kompozit ürünler ve çeşitleri hakkında detaylı bilgi almak için Fiberko firmamız ile iletişime geçebilirsiniz.